basicpagecss

Bedrijvigheid aan de Dokkumer Ee rond 1900


De bovenstaande foto van de houtveiling is moet van na 1884 zijn. Op de achtergrond de gashouder van de gasfabriek die in 1884 werd uitgebreid waardoor de houtveiling en de gemeentewerf naar de Dokkummer Ee verhuisde. De gemeentewerf is geen echte scheepswerf maar een opslagplaats van bouwmaterialen en straatmeubilair. Rechts op de foto Gemeenteschool no. 7 aan de oude Eestraat die pas in de 80 er jaren werd gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe St. Jozef zorgcentrum.

Omdat in die tijd Hessel en Lucas van der Kolk hun scheepstimmerwerf (achter de gemeenteschool) aan de Dokkumer Ee hadden is het dus best mogelijk dat zij onherkenbaar op deze foto van de houtveiling staan.

Twee foto's van de Dokkumer Ee richting het oosten van rond 1900. Links de scheepstimmerwerf van Hessel en Lucas en de rechter foto iets meer ingezoomed. Op de achtergrond van beide foto's zijn de achterkant van het bekende nu nog bestaande café Blauhûs en de grote Rusland pakhuizen die in 1970 helemaal afbrandden, te zien.

Verderop aan de Dokkumer Ee.

Plattegrond uit 1907

Oude gevelsteen bij de scheepwerf Krom en Regt die in 1901 overgenomen door Roos en van der Meijden en daarna "De Hoop" genaamd. Foto onder.

Links de houtzaagmolen "De Fisker" op de Houtpôlle in volle glorie. De molen werd begin 20e eeuw onthoofd maar bepaalde nog tot de brand in 1964 het beeld aan de Dokkumer Ee.

Links het pakhuis Amerika met daarnaast de opslagplaats van de firma Cohen, handel in tweedehands metalen.
Op de rechter foto de chichoreifabriek van Bokma de Boer met de karakteristieke opbouw. Chichorie is gebrande gemberwortel en werd gebruikt als aanvulling in de koffie om de smaak te versterken.
Pal naast de fabriek lag het pad naar de groente- en fruitkwekerij van mijn oom Klaas Galema.

 

 

Het alter-ego van "De Groene Draak", het jacht van de familie van Oranje Nassau. De "Neeltje Jacoba" in de Dokkumer Ee.

 

 

 

naar top

naar vorige pagina

naar home